Norsk lundehund

Modig, alert med 6 tår på varje tass

Rasen användes under flera hundra år till fångst av lunnefågel. I dag används den främst som sällskapshund.

Lundehunden är en zoologisk raritet genom att ha sex fullt utvecklade tår på varje tass. Den är otroligt vig och rörlig, huvudet kan böjas så långt bakåt att pannan vidrör ryggen. Den kan också stänga sina öron. Rasen har ett speciellt gångsätt, de paddlar med frambenen och det ser ut som om hunden ritar stora cirklar i luften. Det är en liten, smidig och förhållandevis lätt rektangulär spets. Färgen är vanligtvis brun med vita tecken. Mankhöjd för hanar är 35–38 cm och tikar 32–35 cm. Vikt för hanar är 7 kg och tikar 6 kg.

Rasen har ett alert och vaksamt temperament. Den har lätt till skall och besitter en del självständighet och är därför inte alltid lätt att motivera till exempelvis lydnadsträning. Nya miljöer och människor tvekar den inte att bekanta sig med.

Lundehunden behöver knappt någon pälsvård. Du borstar och badar den då pälsen är i fällning. Pälsen verkar smutsavstötande och när den torkar efter en promenad i regn och rusk faller smutsen lätt av.

Lundehunden är en väldigt frisk liten hund som ofta blir gammal; 13–14 år är inte ovanligt. En sjukdom som finns i rasen är IL (intestinal lymfangiektasi, kräkningar och diarréer) där cirka en av tio hundar insjuknar per år. Mer information om sjukdomen finns på rasklubbens webbplats.

Norsk lundehund förekom längs kusten i Nordnorge under flera hundra år och den användes för att fånga lunnefågel. Dagens lundehundar härstammar från ön Vaeröy utanför Lofoten. Efter andra världskriget fanns endast en liten spillra kvar av rasen, men genom ett vetenskapligt upplagt avelsprogram kunde man rädda rasen till eftervärlden.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: