Parson russell terrier

Energisk, självständig och trivs i aktiv familj

En parson russell terrier ska ge ett arbetsdugligt intryck. Den används till jakt under jord på räv och grävling samt stötande och kortdrivande ovan jord. Den deltar gärna i hundsporter som t.ex. viltspår, agility och lydnad.

Mankhöjd för hanar är ca 36 cm och för tikar ca 33 cm. Färgen är enfärgat vit eller övervägande vit med tan, lemon eller svarta tecken, eller en kombination av dessa färger. Helhetsbilden ska vara en balanserad och rörlig hund som upplevs som alert och vaken.

Rasen är livlig, lekfull och modig men också tuff samtidigt som den ska vara lugn och följsam i hemmet.

Trimning behövs 2–3 ggr om året på den strävhåriga varianten. Deltar man på utställning kan man behöva trimma oftare.

Parson russell terrier är överlag en frisk ras men sjukdomar förekommer.

Rasen skapades av kyrkoherde John (Jack) Russell (1795-1883) i Storbritannien som är rasens hemland. Som erfaren hästkarl och jägare blev han lidelsefullt engagerad i uppfödning av terrier. Under studietiden i Oxford köpte han sin första terrier, en vit strävhårig tik vars huvudteckning står nära dagens rasstandard. Jack Russell arbetade med korsning av olika arbetande terrier, både en- och flerfärgade. Målet var hela tiden att förbättra jaktegenskaperna utan att i särskilt hög grad fästa vikt vid någon enhetlig rastyp. Rasen godkändes internationellt först 2001.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: