Phalène

Lättlärd och fartfylld liten kompis

Rasen är mycket allsidig, lättlärd, charmig och behaglig. Pigg och alert, men aldrig jobbig med sitt behändiga format. Den är dessutom vacker och lättskött. Det är många individer som deltar i såväl lydnad, bruks som agility med stora framgångar. En phalène fordrar inte alltför mycket och är så mångsidig att man kan hitta på nästan vilken aktivitet som helst. Med glädje ställer den upp.

Phalène är en liten dvärgspaniel, sunt och harmoniskt byggd, med silkig päls och med eleganta rörelser. Mankhöjd är ca 28 cm. Kroppslängden överstiger mankhöjden något. Eftersom de hängande öronen i hög grad bidrar till rasens namn är dessa en viktig detalj. Rasen ska inte förväxlas med den andra varianten, papillon, vilken har stående öron. Dessa varianter kan födas i samma kull, men räknas som två olika raser.

Phalène är en intelligent och allsidig sällskapshund. Det är en hund full av energi, som älskar att samarbeta med sin ägare. Rasen är en utpräglad familjehund. Den har stort behov av närhet och kroppskontakt och vill vara med där något händer. Temperamentet skall vara vänligt, socialt, glatt och alert utan inslag av stress eller nervositet.

Rasen har en mycket lättskött päls, vilken inte behöver badas så ofta och inte heller trimmas.

En sund ras som ofta blir mycket gammal. Rasen har hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben mot PRA (ögonsjukdom). Det förekommer en del patella (lösa knäleder), så hundar i avel bör regelbundet undersökas.

Phalène kommer ursprungligen från Belgien och Frankrike. Rasen är känd sedan 1500-talet på målningar tillsammans med högre ståndsfolk. Phalène betyder nattfjäril på franska. Namnet syftar på öronens likhet med fällda vingar hos en vilande nattfjäril. I Sverige fanns rasen långt innan den registrerades hos Svenska Kennelklubben, men först på 50-talet började regelrätt uppfödning med importer från England. 1967 bildades rasklubben, PhalèneSällskapet.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: