Pinscher

Alert, trogen och mångsidig

Pinscher är en aktiv, energisk och kvicktänkt gårds- och vakthund med stor personlighet. Rasen passar till de flesta aktiviteter, både till sällskap och inom diverse hundsporter som till exempel lydnad, bruks, agility och freestyle. Den är mångsidig och har bland annat fallenhet för spårarbete.

Pinscher är en släthårig, medelstor ras med en mankhöjd på ca 45-50 cm och en vikt på ca 14-20 kg. Den förekommer i svart med roströda tantecken eller i olika nyanser av rött. Rasen är kvadratisk och muskulös med stolt hållning. Huden ska vara stram med blank, kort päls.

Rasen är stolt och vänlig, men måttligt intresserad av främlingar. Den är intelligent, lättlärd och har snabb uppfattnings- och reaktionsförmåga. Hunden ska fostras vänligt och konsekvent med förståelse och humor. Rasen är lojal sin familj och har stort behov av närhet. Pinscher är alert och nyfiken och visar många egenskaper hos en urhund. Den kan vara känslig för kroppsspråk och har kvar sin ursprungliga vaktinstinkt. Som ägare är det bra att ha grundläggande kunskaper om hundars beteende och språk för att undvika missförstånd.

Pälsvården är nästintill obefintlig. Ett bad vid behov är det enda som rasens päls behöver.

Pinscher anses som en relativt frisk hundras. Förekommande inom rasen är vaccinationskomplikationer (allergiska reaktioner vid vaccination). Även såriga öronsnibbar förekommer.

Släthårig pinscher är en mycket gammal ras, vilken redan 1880 var omnämnd i den tyska hundstamboken. Den användes ursprungligen som gårds- och vakthund och råttjägare, vilket präglat dess mentalitet. Typiskt för rasen är balansgången mellan samarbetsvilja och självständighet. Rasen har samma förfäder som schnauzer, vilken också tidigare kallades strävhårig pinscher.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: