Plott

Modig, krävande med mycket stor jaktlust

Plott används än idag för jakt på storvilt, såsom björn och vildsvin samt även tvättbjörn.

Rasen är starkt byggd och ändå kvick och rörlig. Mankhöjd för hanar är 51-63,5 cm och tikar 51-58,5 cm. Vikten i jaktkondition är för hanar 23-27 kg och tikar 18-25 kg. Färgen är alla nyanser av brindle. Även enfärgat svart och sämskskinnsgult accepteras. Få vita tecken accepteras.

Rasen anses mycket uthållig, viltskarp och modig. Den är en utpräglad jakthund med ett imponerande skall. Den är alert och intelligent och har självförtroende. Den kännetecknas av stamina, uthållighet, rörlighet och en övertygande viltskärpa under jakt. Rasen kombinerar mod med arbetsförmåga. Den är lättlärd, trofast och en tuff, viltskarp och orädd jakthund. Humöret är generellt jämnt, en viss skillnad i viltskärpa kan förekomma mellan linjer som används storvilt och dem som föds upp enbart för jakt på tvättbjörn.

Pälsen är slät, fin, glänsande, men tillräckligt tjock för att skydda mot vind och vatten. Det förekommer sällsynt en dubbel päls med kort, mjuk, tjock underull, vilken döljs av längre, slätare och styvare täckhår. Den är lättskött.

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Det berättas att rasnamnet härrör från ett tyskt familjenamn. En ung, tysk emigrant vid namn Plott anlände till USA 1750 och med sig hade han sina hannoveranska jakthundar. Han bosatte sig i North Carolina och ryktet om hans duktiga hundar spred sig. Rasen erkändes av American Kennel Club (AKC) 2006.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: