Podenco canario

Elegant, snabb och uthållig jägare

Den används till kaninjakt och är därför utmärkt anpassad att klara mycket kuperad terräng och att använda sitt påfallande väderkorn, liksom sin syn och hörsel. Rasen klarar med lätthet höga temperaturer och förmår att jaga outtröttligt från soluppgång till skymning. Rasens extraordinära överlevnad beror utan tvivel på jaktegenskaper, vilken har gjort den oersättlig genom seklerna. Podenco canario är främst en sökhund, vilken varken ger skall eller tar bytet under jakten.

Den är av medelstorlek, långlinjerad, lätt och mycket uthållig. Mankhöjd för hanar är 55-64 cm och tikar 53-60 cm. Färgen är företrädesvis röd i olika nyanser, ibland med vita tecken.

Podenco canario är energisk och alert. Den är nobel och aldrig aggressiv. Rasen är självuppoffrande, trogen sin ägare och jagar ihärdigt utan minsta tecken till trötthet.

Pälsen är mycket lättskött, eftersom den är kort, åtliggande och tät.

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Rasen härstammar från Kanarieöarna, dock främst på de största; Gran Canaria och Teneriffa. Podenco canario har sitt ursprung i Egypten och fördes troligen till öarna av fenicier, greker, kartager eller egyptier. Rasen är en av de äldsta nu existerande, vilket bekräftas av ett stort antal historiska fynd, till exempel ristningar, skulpturer och reliefer i faraonernas gravar och på museer, såsom Louvren och British Museum. Rastypen kan dateras tillbaka omkring sju tusen år.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: