Podenco ibicenco, strävhårig

Stor, social och supersnabb med stora öron

Rasen är mest känd för jakt på kanin och hare vilket den används för än i dag. Den har även använts för jakt på gasell och andra snabbfotade villebråd av medelstorlek, i medelhavsländerna och i Afrika, men främst på Spaniens fastland. Såväl luktsinnet som hörsel och syn används för att lokalisera viltet. När den ser eller hör bytet, och när det har omringats, skäller den intensivt. I Sverige är den i första hand sällskapshund.

Mankhöjd för hanar är 66–72 cm och tikar 60–67 cm. Pälsen kan vara släthårig, strävhårig eller långhårig. Färgen är vit och röd, eller enfärgat vit respektive röd. Fawnfärg kan förekomma.

Podenco ibicenco är en utmärkt familjehund. Rasen är lättsam, trofast och tålmodig, vänlig utan att vara inställsam, lättskött och har ganska små krav på tillvaron. De är nyfikna och rasen innehar en mycket stor social kompetens och är väldigt sällskaplig. Det gör den mindre lämpad för ett liv isolerad från sin familj eller med mycket ensamhet. Den är mycket läraktig och förstår snabbt vad den ska göra, till både förtjusning och till förtret för sin omgivning.

Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel.

Rent generellt är podenco ibicenco en frisk ras. Det finns uppgifter från USA om att ett antal individer drabbats av microphthalmia och kongenital katarakt (ögonsjukdomar). Men det finns inga konstaterade i fall i Sverige.

Avbildningar av hundtypen finns i faraonernas gravar och på museiföremål från cirka 3 400 f. Kr och framåt och rasen härstammar troligen från dessa hundar. Podenco ibicenco kommer från medelshavsön Ibiza utanför Spaniens kust.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: