Podengo portugues, liso/grande

Pigg, glad i jakt, stor eller liten och olika päls

I Portugal används de till sällskap, jakt, råttfångare och som larmare på gårdarna. De är en vanlig hund i byarna i Portugal och långt ifrån alla är registrerade i Portugisiska kennelklubben. Podengons jaktsätt är att jaga i flock (denna jaktform är inte tillåten i Sverige), främst kanin men även bl.a vildsvin och hjort. De olika storlekarna har olika uppgifter. Gemensamt är dock att de jagar inom synhåll för föraren. De är alltså inga drivande hundar utan håller sig inom rimligt avstånd ifrån ägaren.

Podengo portugués finns i tre storleksvarianter och kan vara antingen släthårig (liso) eller strävhårig (cerdoso). Mankhöjd för liten (pequeno) är 20–30 cm, mellan (medio) 40–54 cm och stor (grande) 55–70 cm. Vikt för liten är 4–6 kg, mellan 16–20 kg och stor 20-30 kg. Färgen är gul eller fawn, med eller utan vita tecken, eller vit med fläckar i gult eller fawn. Hos liten podengo accepteras även färgerna svart eller brun, med eller utan vita tecken, eller vit med fläckar i svart eller brunt.

Rasen är en uppmärksam, glad, smidig, och likväl orädd hund. Den är mycket lättskött, trofast och vänlig mot barn och andra hundar.

Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel.

Rasen anses vara sund med lätta valpningar.

Podengo portugués är Portugals nationalras. Podengon, tillsammans med andra liknande raser i medelhavsländerna, härstammar från det gamla Egyptens faraohund. Man tror att denna typ av hundar kom till södra Portugal med nordafrikanska araber.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: