Polski owczarek nizinny

Lättlärt energiknippe som älskar sin familj

PON är en robust och vänlig familjehund som är arbetsvillig och orädd. Den kräver inte mer än ordinär motion och det välutvecklade luktsinnet gör att den gärna vill spåra. Rasen är mycket road av lekar och gör gärna konster den blivit lärd. Den passar även utmärkt till hundsporterna lydnad, agility, bruks, freestyle och mycket annat.

PON är en mellanstor, bred och något satt hund med kraftig muskulatur. Mankhöjd för hanar är 45–50 cm och för tikar 42–47 cm. Svansen är från födelsen antingen kort eller lång. Pälsen är lång och tät med sträva täckhår samt underull som är mjuk. Alla färger och nyanser är tillåtna enligt rasstandarden.

Rasen har ett starkt och stabilt psyke. Den är aktiv utomhus och lugn inomhus samt är nyfiken och självständig med ett utomordentligt gott minne. En PON har stort tålamod och anpassar sig snabbt till nya miljöer utan nervositet eller rastlöshet. Från att tidigare ha varit misstänksam mot främlingar, ska dagens PON utan problem acceptera främlingar, utan att behöva älska alla.

Pälsen ska regelbundet kammas, borstas och hållas fri från tovor. Man bör inte bada hunden för ofta då det minskar pälsens naturliga motståndskraft mot smuts. Däremot kan man vid behov skölja igenom pälsen med vanligt vatten.

Höftledsdysplasi (HD), katarakt (ögonsjukdom) och autoimmuna sjukdomar (sköldkörtelrubbning) förekommer. Rasklubben arbetar aktivt för att förebygga dessa sjukdomar.

Polski owczarek nizinny (PON) är från Polen och hundtypen har funnits i landet sedan 1500-talet. Från början var den en genuin polsk bondhund som användes till både vakt och vallning. Rasen är släkt med de medelstora europeiska herdehundar som finns på slättlandet och i bergstrakterna mellan Kaukasus och Iberiska halvön. De första hundarna kom till Sverige i mitten av 70-talet. Tyvärr finns inte några ättlingar kvar i Sverige från dessa första PON. Rasen registrerades på nytt i Sverige 1986 och Sveriges första PON-kull föddes i september 1988.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: