Porcelaine

Mjuk och social med utmärkt luktsinne

Drivande jakthund som används i sitt hemland till jakt på hare, hjort och vildsvin. Den driver i pack (grupp av hundar), en jaktform som inte är tillåten i Sverige. Rasen används också som viltspårare och eftersökshund i i sitt hemland och grannländerna. I Sverige finns flera arbetande hundar inom dessa områden. Rasen fungerar också utmärkt till andra aktiviteter där hunden får använda sin utmärkta näsa, exempelvis nosework..

Mankhöjd för hanar är 55-58 cm och tikar 53-56 cm. Färgen är vit med få orangefärgade fläckar. Små fläckar på öronen är önskvärt. De vita hårstråna är uppblandade med genomskinliga strån. Detta gör att pälsen reflekterar ljuset på ett rastypiskt sätt och ger ett intryck av porslin, därav rasnamnet som på franska betyder just "porslin". Huden har mörka pigmentfläckar som lyser genom i pälsen.

Rasen är mjuk och social både mot andra hundar och människor. Älskar närhet och att få hänga med i skog o mark. En härlig, klok kamrat som behöver ett aktivt liv.

Pälsen är lättskött, tunn och ligger an tätt mot kroppen. Den består av korta täckhår och ingen underull. Vid fällning räcker det med ett bad för att få bort den lösa pälsen.

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens nuvarande hälsotillstånd.

Rasen har Frankrike som ursprungsland. Porcelaine är känd sedan 1700-talet. Det spekuleras om att man ville få fram en vit jakthund och den är därför förmodligen framavlad från en vita hundar och släktskap finns också med braquehundar. Som så många andra hundraser höll den på att dö ut efter både franska revolutionen och andra världskriget. Franska uppfödare har arbetat hårt med att bevara rasen. Den första individen i Sverige registrerades år 2012.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: