Posavski gonic

Alert, energisk drivande jakthund

Posavski gonics lämpar sig särskilt väl för jakt på hare, räv och vildsvin. Rasen kan också användas som viltspårhund. Det är ingen hund som man använder till övrigt klövvilt till exempel hjort, rådjur och älg.

Den är en starkt byggd hund med normala proportioner. Mankhöjd för hanar och tikar är 46-58 cm. Färgen är röd med vita tecken.

Posavski gonic är uppmärksam och mycket trogen sin ägare. Rasen har utmärkta karaktärsegenskaper med sitt måttligt livliga temperament. Skallet är klangfullt och långväga ljudande. Den är en entusiastisk jägare.

Pälsen är 2-3 cm lång och är hård, tjock och ligger platt an mot kroppen. Den är mycket lättskött.

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Posavski gonic är en gammal (1700-talet), drivande jakthund från Kroatien. Man vet inte när den uppstod, men stövare från Savadalen såldes under namnet ”boskini” och var högt värderade i de kringliggande regionerna. År 1924 ställdes rasen ut för första gången. De första registreringarna i den kroatiska avelsboken är från 1929. Rasen erkändes internationellt 1955 och den första rasstandarden publicerades 1969. Namnet anger att rasen härstammar från de vidsträckta och tätbevuxna skogarna i Savadalen (Posavina), sydöst om Zagreb.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: