Pudel, dvärg

Smidig, lekfull och vill vara med där det händer

Rasen är i första hand en glad och sportig familjehund. En pudel trivs med familjelivet och vill hänga med överallt samt vara där det händer saker. Man har alltid roligt med sin pudel. Det är en lekfull ras som uppskattar variation av aktiviteter; där både knopp och kropp får sitt. Även om rasen inte kräver hård motion regelbundet, trivs den allra bäst av att dagligen få röra på sig och att aktiveras mentalt.

Fyra storlekar, fem färger och otaliga frisyrer; pudeln har någonting för alla smaker och alla åldrar. Den minsta varianten, toypudel, har en mankhöjd på 24–28 cm. Den näst minsta kallas för dvärgpudel och är 28–35 cm. Nästa storlek är mellanpudeln som är 35–45 cm. Och den största, storpudeln, är 45–60 cm. Färgerna är svart, vitt, brunt, grått och aprikosröd. Den är välbyggd med stolt resning och lätta, fria rörelser. Rasen ska ge intryck av elegans utan att vara klen och den har en karaktäristisk spänstig, lockig, krusig och ullig päls.

Rasen är positiv, vänlig, social, livlig och energisk. Den ska ge intryck av klokhet, vara följsam, snabbtänkt och trofastheten hos rasen gör att den trivs att vara med sin ägare. Rasen ska aldrig vara aggressiv eller misstänksam. En pudel är alert och aktiv och är oftast snabb i både tanke och i handling och det finns många tävlingsaktiva pudlar i både agility, rallylydnad och andra hundsporter.

Rasen fäller inte och pälsen växer oavbrutet under hela livet vilket betyder att du behöver klippa den med jämna mellanrum. Att äga en pudel innebär pälsvård, oavsett om man vill ha sin pudel kortklippt eller i päls. Kan man inte göra pälsvården själv behöver man lämna in sin hund till en hundfrisör med jämna mellanrum (ca 4-5 ggr per år om du vill ha en kortklippt hund, vill du ha rakad nos och rakade tassar som är karaktäristiskt för pudeln behöver det göras med ca 3-4 v mellanrum). Utställningsfrisyrerna kräver desto mer.

Pudeln är generellt frisk och långlivad. Den stora pudeln blir ofta 12–13 år, de mindre inte sällan 15 år och mer. Även äldre pudlar är sportiga och lekfulla, vilket är ett av pudelns många karakteristiska drag. Hälsoprogram för HD (höftledsdysplasi) finns för den stora varianten samt PRA (ögonsjukdom) hos de mindre storlekarna där man måste göra en kontroll innan parning, ex genom DNA-test av föräldradjuren. Rasklubben arbetar aktivt med att pudeln förblir frisk och långlivad samt bibehålla sin sunda exteriör och goda mentalitet.

Pudel är en gammal europeisk ras, som finns med på målningar från 1400-talet. De stora pudlarna var ursprungligen vattenapportörer, de små var prydnadshundar, men även tryffel- och cirkushundar. Den klassiska lejonklippningen är ett arv från jakthunden. För att underlätta simningen rakades bakbenen, men päls lämnades runt bröstkorgen och lederna för att skydda mot kyla och vassa vattenväxter. Håret på huvudet bands upp med band och varje jägare hade sin färg. De mindre varianterna klipptes också i konstfärdiga lejonfrisyrer, något som varit populärt sedan antiken.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: