Pyrenéerhund

Självständig och familjekär jätte

Rasens ursprungliga uppgift var att, på egen hand, vakta boskapshjordarna mot de stora rovdjuren. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men man bör känna till att vaktinstinkterna finns kvar i rasen.

Pyrenéerhunden är mycket storväxt. Mankhöjd för hanar är ca 70–80 cm och tikar ca 65–75 cm. Vikt för hanar är ca 45–60 kg och för tikar ca 35–45 kg. Trots sin storlek är det en mycket smidig och elegant hund. Färgen är vit med grå, grävlingsfärgade (blaireau), blekgula eller varggrå tecken. Rastypiskt är de dubbla sporrarna på bakbenen. Det typiska pyrenéeruttrycket kommer av den eleganta huvudformen med sitt svarta pigment och de mandelformade mörka ögonen, med den milda lite drömmande blicken.

En pyrenéerhund är inte underdånig och ibland kan den uppfattas som olydig. Den är lojal mot sin flock, vänlig mot alla och älskar sin familj. Men är också också vaksam vid behov, mycket självständig och oberoende hund. Rasen tar egna initiativ och att till exempel öppna dörrar samt fönster är inte något problem. En stabil och trygg familjehund som intuitivt vet om något eller någon är farlig.

Pälsen har tjock underull med ganska långa täckhår. Rasen kräver viss pälsvård, enklast är det om man sköter om hundens päls 1–2 gånger i veckan. Den fäller oftast två gånger per år och har en underull som man med fördel sparar och gör garn av. Eftersom rasen har rikligt med underull är det väldigt viktigt att blåsa den ordentligt torr efter bad, vilket man enklast gör med en hårfön avsedd för ändamålet.

Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Rasen är mycket gammal och har under århundraden utvecklats i Pyrenéerna (Frankrike). En av teorierna är att den har sitt ursprung från de mastiffliknande hundar som nomadiserande folk fört med sig från Asiens bergstrakter. Teorin om asiatiskt ursprung stöds av likheten med tibetansk mastiff, kuvasz, maremmano-abruzzese med flera. Alla hör de till typen herdehundar, som de flesta är vita eller gulvita för att inte förväxlas med varg och andra rovdjur.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: