Schweizisk stövare/ berner

Ovanlig och med stark jaktlust

Bernerstövaren är en skalldrivande hund som används till jakt på hare och räv. Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Mankhöjd för hanar är 49–59 cm och för tikar 47–57 cm. Färgen är vit med svarta fläckar eller svart sadel. Ibland är bottenfärgen svagt spräcklig (svarta stänk).

Schweizisk stövare/berner är känd för att vara en mycket god ”upptagare” som driver med ett tätt och välnyanserat skall. Hörbarheten på skallet är ofta mycket bra. Rasen håller ofta mycket bra kontakt med sin förare och är också känd för att den är lätt att få rådjursren. Den är mycket uthållig och kan jaga flera dagar i rad. Tassarna är mycket starka och klarar jakt i hårt före. Det är en mycket trevlig ras som fungerar utmärkt som jakthund och är även en mycket social familjehund.

Eftersom det är en korthårig hund är pälsen inget problem. Borstning någon gång är allt som behövs, framförallt under fällning, samt badning vid behov.

Schweizisk stövare/berner är en frisk hundras men den smala avelsbasen är ett problem för rasen. Enstaka fall av epilepsi har förekommit. Köpare bör välja valp från parningar som är rekommenderade av avelsråden.

De schweiziska stövarna är av mycket gammalt ursprung. Belägg för deras förekomst i Schweiz under romartiden finns från mosaik funnen i Avenches. På 1400-talet uppmärksammades de av italienarna och på 1700-talet av fransmännen för sin utomordentliga lämplighet för jakt på hare. År 1933 fastställdes en enhetlig standard för alla de fyra varianterna av schweizisk stövare.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: