Släthårig foxterrier

Pigg, spänstig och outtröttlig träningskompis

Den släthåriga foxterriern är i dag en mycket uppskattad sällskapshund, men kan än i dag användas som grythund. Den gör sig även gällande som duktig eftersökshund. Lydnad och agility är nya områden som den passar utmärkt inom.

Vikt för hanar är ca 7,3–8,2 kg och tikar 6,8–7,7 kg. Den har en kort rygg. Pälsen är rak, åtliggande, slät, hård och tät. Rasstandarden föreskriver att vit färg ska dominera. Det förekommer helvita hundar, såväl som vita med tantecken och vita med svarta tecken.

Släthårig foxterrier är en rörlig och livlig hund. Den är alert, har snabba rörelser, är uppmärksam, alltid i spänd förväntan, vänlig, arbetsvillig och orädd. Trots att det är en utpräglad grythund som jagar under jord – den är en god grävare – så är den även förtjust i vatten och många älskar att bada på sommaren.

Rasen kräver minimal pälsvård. Den kommer i ordentlig fällning cirka 2 gånger om året och då krävs aktiv kamning för att få bort död päls.

Den släthåriga foxterriern är en mycket frisk och sund hund. Sjukdomar och defekter såsom patella luxation (lösa knäleder), lindriga navelbråck, hjärtfel och svansdefekter förekommer mycket sparsamt.

Ursprungligen kallade man alla hundar av terriertyp som användes till rävjakt för foxterrier (fox = räv). Släthårig foxterrier är den yngsta av de två foxterrierraserna. Rasens uppgift var rävsprängare, det vill säga att få ut räv som under jakten gått i gryt. I början fäste man inget eller ringa avseende vid utseendet om den kunde fungera i jaktsammanhang. Den skulle emellertid vara tillräckligt mycket vit för att vara lätt att skilja från räven. De två varianterna blandades inbördes till år 1876, då den engelska kennelklubben började föra separata register.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: