Sloughi

Uppmärksam, aktiv sprinter med jaktlust

Rasen tycker om att vara ute i skog och mark och uppskattar även aktiviteter som agility och lydnad, även om den kanske inte blir en stor stjärna inom de sporterna. Lure coursing (jakt efter konstgjort byte) är en form av jaktprov som är uppskattat av hundarna och ger dem tillfälle att använda sin naturliga jaktinstinkt. Denna instinkt kan vara stark och en bra lydnad är nödvändig för att kunna ha hunden lös. Vi har även många individer i Sverige som provat på kapplöpning som en bra aktivitet.

Mankhöjd för hanar är 66–72 cm och tikar 61–68 cm, vikten är 18–30 kg. Kroppsformen är kvadratisk med tydligt framträdande muskler och senor. Den finns i tre färger; sand i alla nyanser, brindle (tigrerad) samt mantlad (svart), med eller utan svart mask (mörkt huvud).

Rasen ger ett lugnt och behärskat intryck i hemmiljö men med sin vaktinstinkt talar den om när det kommer någon. Den är mycket fäst vid familjen, men kan verka lite reserverad mot främmande vid första mötet. Rasen älskar att springa och måste få chansen att vara lös flera gånger i veckan för att må bra. Långa sköna promenader och cykelturer uppskattas mycket. När det är avklarat, rullar den nöjd ihop sig i älsklingssoffan. Den tycker inte om att lämnas ensam längre perioder och är ofta speciellt bunden till en person.

Pälsen är mycket kort och utan underull. Det gör att den fäller lite och luktar inte hund.

Rasen har få kända sjukdomar. Den ger kanske intryck av att vara ömtåliga men är förvånansvärt robust. Rasen uppnår ofta hög ålder.

Rasen är en korthårig vinthund som härstammar från Nordafrika där den genom århundraden har använts som hetsjakthund av beduinerna. Den jagar företrädesvis med synen, som alla andra vinthundar. Rasen är en nära släkting till övriga afrikanska vinthundar.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: