Spinone

Lugn, tillgiven stående fågelhund

Spinonen används främst som stående fågelhund och arbetsproverna sker enligt reglerna för stående fågelhundar. Den kan också fungera som familjehund i en aktiv familj. Rasen är mycket lämplig för jakt i våtmarker och buskig terräng.

Den är en stor hund, som ska ge ett kraftfullt intryck. Skäggig, med mild och blid blick. Nostryffeln är stor och framträdande. Mankhöjd för hanar är 60–70 cm och tikar 58–65 cm. Vikt för hanar ligger vanligen mellan 32–37 kg och tikar 28–30 kg. Färgen ska vara rent vit, vit med orange fläckar, vit och orangeprickig (melerad), vit med kastanjebruna fläckar samt skimmelteckning (roan).

Spinonen är en lugn, tålmodig, uthållig och lättlärd hund men det förutsätter att hunden aktiveras. Den är mycket tillgiven sin familj och arbetar nära sin förare. Den kan ibland vara något reserverad mot främlingar.

Rasen är strävhårig utan eller med sparsam underull. Den ska trimmas men inte friseras bl. a för att stå emot väta och smuts. Hunden ska ge ett raggigt men inte ovårdat intryck.

Det är allmänt en sunt byggd och stark hund. Höftledsdysplasi (HD) förekommer. Vissa ögonproblem förekommer som t ex lösa och in- eller utåtrullade ögonkanter (entropion resp ektropion). Rasen är finns med i Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD) där man uppmärksammar att överdriven mängd lös hud på huvudet kan orsaka osunda läppfickor och/eller ögonkantsproblem.

Rasen har utvecklats i norra Italien, framför allt i Piemonte. Den finns beskriven på 1600-talet som en ”jaktgriffon” och på målningar i det furstliga palatset i Mantua daterat till slutet av 1400-talet.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: