Sredneasiatskaja ovtjarka

Stark herdehund som kräver van ägare

Det är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta boskap. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Mankhöjd är 62–90 cm och vikt är 45–90 kg. Rasen har två pälsvarianter; kort- och långhårig. Alla färgkombinationer förekommer.

Rasen är stark, atletisk, självständig och försvarar sitt territorium. Den är misstänksam mot främlingar och oberoende av andra eftersom den alltid varit tvungen att ta egna beslut när den vaktar fåren. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Väldigt lite pälsvård behövs. Den bör borstas vid fällning och badas vid behov.

Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Rasens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Den formades av den karga naturen som utgör det enorma geografiska området som sträcker sig från det Kaspiska havet till gränsen mot Kina. Rasen har alltid arbetat som herdehund, det vill säga vaktat boskap, med de folkslag som vandrade genom det som nu utgör bland annat Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizien, Kazakhstan, Iran och en landmassa som huvudsakligen bestod av öken. Till aveln valdes hundar som kunde klara av svåra förhållanden.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: