Strävhårig foxterrier

Livlig, lättlärd och trivs hos den aktiva familjen

Rasen är en trevlig sällskaps- och familjehund. Den är läraktig och uppskattar aktiviteter med sin familj. Dagliga promenader är en självklarhet, men att vara aktiv mentalt är lika spännande för en fox.Agility och spår är andra exempel på en rolig sysselsättning för foxterriern. Att gosa i fåtöljen eller leta upp en solfläck på köksgolvet är också mycket uppskattat.

Rasen päls är sträv och färgen är trefärgad vit, svart och brun. Den är en kvadratisk och högbent terrier. Mankhöjd för hanar är ca 39 cm och för tikar något mindre.

Rasen är pigg, alert, smart och påhittig. Den bör fostras vänligt men bestämt och konsekvent, eftersom den annars gärna tar överhand. Man bör som ägare till en strävhårig foxterrier förvänta sig en hund, som noterar det mesta man gör, och trivas med det.

Rasen fäller inget hår vid regelbunden trimning. Trimning innebär att pälsen dras av, när den är mogen, vilket lämnar plats för en ny päls att växa ut. Klipper man blir pälsen silkesmjuk och tappar sina färger och sin sträva struktur, som står emot väta och smuts. Lämna hunden till en duktig trimmare fyra gånger per år, eller lär dig själv genom att fråga din uppfödare om råd och hjälp med detsamma. Rasklubben anordnar trimkurser efter intresseanmälan. Man ska själv kamma sin hund en gång i veckan.

Rasen är sund och det finns inga kända rassjukdomar. Våra uppfödare håller en låg inavelsgrad, det vill säga korsar inte hundar som är nära släkt med varandra. Strävhårig foxterrier uppnår oftast en hög ålder. För mer information gå in på rasklubbens webbplats.

Ursprungligen kallade man alla hundar av terriertyp som användes till rävjakt för foxterrier (fox = räv). Strävhårig foxterrier är den äldsta av de två foxterrierraserna. Rasens uppgift var rävsprängare, det vill säga att få ut räv som under jakten gått i gryt. I början fäste man inget eller ringa avseende vid utseendet om den kunde fungera i jaktsammanhang. Den skulle emellertid vara tillräckligt mycket vit för att lätt skilja sig från räven. De två varianterna blandades inbördes till år 1876, då engelska kennelklubben började föra separata register.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: