Thai ridgeback dog

Aktiv elegant atlet med hår åt fel håll på ryggen

Rasen användes huvudsakligen till jakt och vakt. I dag räknas den emellertid som sällskapshund, men den har fortfarande dessa urinstinkter djupt rotat i sig.

Thai ridgeback dog är en medelstor ras med en atletisk och muskulär kropp som är gjord för aktivitet. Mankhöjd för hanar är cirka 56–61 cm och tikar 51–56 cm. Pälsen är kort och enfärgat röd, svart, blå eller mycket ljus fawn. Rasens egenhet är ridgen (ryggens hårkam), vilken är formad av hår som växer i motsatt riktning mot den övriga pälsen.

Rasen ska vara tålig och aktiv. Den är mycket lojal mot sin familj och betraktas ofta som en så kallad enmanshund. Den innehar också ett visst mått av vaktinstinkt och har även en egenhet att vara hoppig.

Pälsen är lättskött och badas vid behov. Vid stark kyla fryser en thai ridgeback dog lätt, ett täcke kan behövas som skydd.

Thai ridgeback dog anses vara en relativt frisk ras. Dermoid sinus, en medfödd missbildning i huden, förekommer. Valparna ska kontrolleras av uppfödarna innan leverans.

Thai ridgeback dog (TRD) är en gammal ras som kan ses avbildad i thailändska skrifter som skrevs för ungefär 350 år sedan. Rasen användes huvudsakligen i de östra delarna av Thailand som jakthund. Den användes också som eskorthund vid vagnstransporter och som vakthund. Anledningen till att den ursprungliga typen bevarats under många år är det dåligt utbyggda transportnätet i östra Thailand. Rasen hade därför färre möjligheter att bli uppblandad med andra raser. Rasen blev godkänd internationellt år 1993.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: