Vit herdehund

Livlig, lättlärd sällskapshund med behov av aktivitet

I rasstandarden betecknas rasen som sällskaps- och familjehund, men låt dig inte luras av detta. Den vita herdehunden är en mycket sportig hund som uppskattar aktivitet och passar till de flesta bruks- och hundsportsgrenar. Den används idag också som social tjänstehund och assistanshund. Rasen är intelligent och mångsidig vilket kräver en engagerad förare.

Vit herdehund är en kraftfull och välmusklad, medelstor hund. Mankhöjd för hanar är 58–66 cm och för tikar 53–61 cm. Den ska vara rektangulärt byggd och ha medelgrov benstomme. Kroppen ska ge ett elegant och harmoniskt intryck. Pälsen är medellång eller lång, alltid med underull. Färgen är vit.

Vit herdehund ska vara en livlig, gladlynt, lättlärd och samarbetsvillig hund som uppskattar aktivitet. Den ska ha ett balanserat temperament, vara uppmärksam, vänlig och lågmäld. Aldrig rädd eller oprovocerat aggressiv. Vit herdehund är en mycket social hund som hyser stor tillgivenhet till sin ägare och den önskar ingenting högre än att vara accepterad som en i familjen. Rasen kan vara neutralt inställd till okända och även vakta när någon närmar sig hemmet.

Rasen kräver normal pälsvård. En långhårspäls ska inte vara svår att sköta, en genomborstning i veckan, något oftare vid fällning. Områdena bakom öronen och lårens baksidor kan behöva borstas igenom mer noggrant.

Vit herdehund blev godkänd som ras år 2000. Rasen anses vara frisk och sund även om höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer. För registrering av valpar krävs att avelsdjuren har känd höftledsstatus och känd mental status genom Mentalbeskrivning Hund (MH). Du kan läsa mer i SKKs registreringsregler, länk finns på sidan.

Vit herdehunds historia är den tyska schäferns fram till 1933 då den vita färgen förbjöds i Tyskland. Efter förbudet försvann de i stort sett från Europa, aveln fortsatte framför allt i USA och Kanada. De första individerna importerades till Schweiz i början av 70-talet. Sedan 1991 registreras vit herdehund som en egen ras och är nu vanlig i hela Europa. I Sverige erkändes rasen av Svenska Kennelklubben (SKK) år 2000.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: