Volpino italiano

Social, vänlig och glad familjehund

Numera används den som sällskapshund.

Mankhöjd för hanar är ca 27–30 cm och tikar ca 25–28 cm. Storleken kan variera på grund av att rasen fortfarande är förhållandevis mycket heterogen. Pälsfärgen är enfärgad vit eller röd.

Det är en mycket glad och positiv hund, som är vig, modig samt lättlärd. Den är extremt familjekär, har ringa jaktlust och tycker för det mesta inte om att bada/simma. Den har viss vaktinstinkt.

Pälsen är mycket lättskött, den är vatten- och smutsavvisande. Dessutom tovar den sig inte trots sin täta underull, oavsätt om man borstar pälsen eller inte.

Volpino italiano anses vara en frisk ras. Linsluxation (ögonsjukdom) förekommer.

Volpino italiano är en av ättlingarna till den europeiska spetstypen. Volpino har fötts upp i Italien sedan urminnes tider. Den har varit en gunstling vid hoven liksom hos vanligt folk. Rasen uppskattades speciellt för sin instinktiva vaktegenskap och vaksamhet. Michelangelo hade volpino och under 1800-talet var rasen känd som outtröttligt sällskap till körsvenner i regionerna Toscana och Latium. Hundarna var alltid redo att högljutt skällande annonsera alla främlingar vagnarna mötte efter vägarna. Ordet volpino betyder liten räv.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: