Weimaraner, långhårig

Elegant, snabb mångsysslare som syns

Weimaraner är en jakthund och tillhör gruppen stående fågelhundar som söker upp viltet, visar jägaren var det finns genom det karaktäristiska ståndet och därefter på kommando stöter upp fågeln. Den är en allround jakthund som ska klara både spårarbete med apport av hårvilt och vattenapportering.

Weimaraner är en reslig, torr och muskulös hund. Mankhöjd för hanar är 59–70 cm och tikar 57–65 cm. Vikt för hanar är 30–40 kg och tikar 25–35 kg. Färgen är grå i olika nyanser och ögonen gula. Rasen förekommer i två hårlag, kort- och långhår.

Rasen har ett livligt temperament och är mycket alert och vaksam. Den är utpräglat envis, men lär lätt och snabbt. Den har ett stort rörelsebehov och kräver en hel del motion. I annat fall utnyttjar den sin energi till något som är mindre önskvärt. Enbart motion är inte nog, jakt, lydnadsdressyr eller liknande är ett måste. Rasen är krävande och lämpar sig inte för en oerfaren hundägare, men med rätt fostran är det en härlig hund – tillgiven, lydig och arbetsvillig.

Lättskött päls men torkas av med handduk och badas vid behov. Den långhåriga varianten bör borstas regelbundet.

Allmänt sett måste den sägas vara en frisk ras. Sjukdomar och defekter som förekommer i rasen är höftledsdysplasi (HD), steroid-responsiv meningit-arterit (SRMA/hjärnhinneinflammation), immunologiska sjukdomar av olika karaktär, till exempel hudproblem och navelbråck.

Det finns talrika teorier om hur rasen uppstod. Men det är klart att rasen till stor del härstammar från viltspårhundar. Till mitten av 1800-talet var aveln helt inriktad på prestation och i händerna på yrkesjägare och furstar i området kring Weimar och i Thyringen i Tyskland. När viltspårhundens storhetstid var förbi korsades hundarna med stående fågelhundar. Rasen etablerades ungefär 1890. Jämte den korthåriga varianten förekom redan före sekelskiftet även någon enstaka långhårig. Från början var det en exklusiv ras, men så småningom spreds den över världen.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: