Welsh corgi pembroke

Kortbent, pigg kompis som hänger med på det mesta

Rasen är i dag främst en sällskapshund. Den deltar gärna också inom hundsporterna lydnad, agility, spår och viltspår med flera.

Rasen är en stor hund med korta ben, skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende. Mankhöjd är cirka 25-30 cm för både hanar och tikar. Vikt är för hanhund är 10–12 kg och för tikar 9–11 kg. Färgen är enfärgat rött, sobel, fawn eller svart med tanteckning. Ofta med vita tecken på ben, bröstkorg och hals, men även utan vita tecken är godkänt. Något vitt på huvud och nos är tillåtet.

Rasen är en lättlärd och munter glädjespridare som är arbetsvillig och fungerar under de tuffaste förhållanden. Den har en viss vaktinstinkt.

Pälsen kräver ingen speciell skötsel. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.

Generellt är det en frisk och sund hundras utan kända rassjukdomar.

Welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan är två skilda raser som eventuellt delar ett gemensamt ursprung långt tillbaka. De har utvecklat sin individuella särprägel i Wales där de drev boskapen, vaktade gården, gick med på jakt och var sällskapshund för barnen. En annan teori involverar i sin tur den svenska västgötaspetsen som har en stor likhet med pembroken. Eventuellt följde den med de svenska vikingarna till England en gång i tiden.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: