Welsh springer spaniel

Vänlig, sportig mångsysslare som trivs med familjen

Historiskt är rasen en stötande och apporterande hund. I dag får man anse den vara en sportig, allsidig hund. Den lämpar sig väl som viltspårshund, då den har en god spårningsförmåga likaväl som den med rätt träning kan bli en duktig agilityhund. Den kräver en hel del motion, och vill ha meningsfulla, stimulerande uppgifter att utföra.

Mankhöjd för hanar är ca 48 cm och tikar ca 46 cm. Det är en sund hund utan överdrifter. Öronen är korta och huden runt ögonen ska vara stram. Färgen är endast vit med djupt röda fläckar.

Rasen är en mycket alert och allsidig hund som trivs bäst om den får stå i centrum. Man bör uppfostra den med konsekvens samt meningsfulla uppgifter och en god fostran. Den är livlig och glad.

Regelbunden pälsvård krävs. Framförallt är det tassar och öron som ska skötas. Pälsvården är inte mer krävande än att hundägaren själv kan sköta den. Man bör trimma den 3–4 gånger per år.

Generellt är rasen mycket sund. Allvarliga problem är inte vanligt förekommande.

Rasen blev erkänd 1902 och kommer från en typ av röda och vita spanielhundar som var vanliga i Wales. Den kom till Sverige under 1960-talet och har sedan dess stadigt och i lagom takt etablerat sig i Sverige. Det registreras cirka 600 hundar per år i Sverige.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: