Whippet

Livlig och mysig med grym acceleration

Rasen är en vinthund, som främst använder synen för att jaga. Det är en mångsidig hundras som fungerar lika bra som sällskaps-, kapplöpnings- eller utställningshund. Viltspår, agility och lydnad är exempel på andra aktiviteter som rasen deltar i. Den kan dock bli uttråkad av ensidiga träningspass. Det finns även individer som arbetar som assistanshundar och servicehundar på äldreboenden. Lure coursing (jakt efter konstgjort byte) är rasens officiella arbetsprov och arrangeras av Svenska Vinthundklubben.

Det finns en stark koppling mellan rasens utseende (exteriör) och dess funktion som snabbspringande, medelstor vinthund. Rasen är inte uppdelad i olika varianter för antingen utställning eller funktionsaktiviteter (kapplöpning, lure coursing). Mankhöjd för hanar är 47–51 cm och tikar 44–47 cm. Rasen ska vara en balanserad kombination av muskelkraft , styrka, elegans och linjeskönhet. Den är byggd för snabbhet och jaktförmåga. Rasen finns i alla färger och färgkombinationer.

En whippet ska vara glad, öppen, stabil och ha en harmonisk inställning till omgivningen. Den tycker om att vara nära människor och hundar samt älskar bekvämligheten i mysiga soffor och sköna sängar. Inomhus är rasen som vuxen lugn och tystlåten samtidigt som den utomhus är livlig och aktiv. Den är alltid pigg på promenader i skog och mark och det är en skönhetsupplevelse att se en eller flera hundar sträcka ut över en äng. Som valp kan den dock vara mycket aktiv och uppfinningsrik även inomhus.

Pälsen är lättskött och behöver inte trimmas. Hunden badas vid behov eller torkas av med en trasa

Rasen anses som frisk och sund med förhållandevis låg förekomst av ärftliga sjukdomar och defekter. Rasens hälsa är relativt väl dokumenterad genom hälsoundersökningar som Svenska Whippetklubben på eget initiativ regelbundet gjort sedan 1990. Dessutom används i klubbens hälsoarbete även statistik från försäkringsbolag och resultaten av hälsoenkäter genomförda av den amerikanska whippetklubben (AWC).

Rasen godkändes av engelska kennelklubben 1890. Den har avlats fram för, och används även idag, till kapplöpning och harjakt (i de länder som fortfarande tillåter detta). Rasen förekommer i Svenska Kennelklubbens stambok första gången 1914.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: