Working kelpie

Livlig, lättlärd vallhund som kräver träning

Working kelpie, som är Australiens vanligaste vallhund, är en produkt av den miljö den utvecklats i. Utan den skulle man inte kunnat klara fårskötseln på de stora torra områdena, där hundarna måste arbeta hela dagarna och kunna tillryggalägga enorma sträckor över stenig och oländig mark, ofta i temperaturer på över 40 grader i skuggan. Det är en utpräglad vallhund och den passar inte som enbart sällskapshund.

Rasen är medelstor och har upprättstående öron. Det finns en rasbeskrivning, som betonar det funktionella. Ytterpälsen är ganska kort, flat, rak och väderbeständig med eller utan underull. Färgen är svart, röd, blå, fawn eller tan.

Det är rasens oerhörda energi och arbetsvilja tillsammans med förmågan att koppla av, dess intelligens, dess följsamhet i arbetet parad med självständighet och dess förmåga att vid behov visa tålamod och lugn, som har gjort rasen uppskattad som vallhund för många djurslag över större delen av världen.

Pälsen är lättskött. Badas vid behov.

Working kelpie är att anse som en frisk ras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Rasen är uppkallad efter en tik vid namn Kelpie, som överlägset segrade på det första vallhundsprovet i Australien år 1872. Det blev stor efterfrågan på hennes valpar och på så sätt fick rasen sitt namn. Rasen härstammar från vallhundar som de skotska emigranterna började importera till Australien från sina hemtrakter under första hälften av 1800-talet. Dagens hundar är en direkt fortsättning på de ursprungliga vallande linjerna.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: