Affenpinscher

Liten, bedårande och lojal

Affenpinscher är en mångsidig sällskapshund. Den tycker om promenader och att få vara med sin familj. Den trivs med att bli aktiverad och rasen passar bra för allmänna hundsporter, exempelvis nosework och rallylydnad samt för spår och sök i olika former. 

Affenpinscher har fått sitt namn av sitt ovanliga ansikte och sin uppsyn. Stora, mörka ögon, utskjutande underkäke samt ett kindskägg som står ut från ansiktet – allt bidrar till det aplika uttrycket. Mankhöjden är 25–30 cm och vikten varierar mellan 4 och 6 kg. Kroppslängden bör vara ungefär lika med mankhöjden, vilket ger rasen ett kompakt och kvadratiskt intryck. Pälsen är sträv och färgen är svart.

Karaktären hos en affenpinscher är en blandning av mjuk tillgivenhet och uppmärksam vaksamhet. Den vill gärna vara till lags och är lättlärd. Rasen är mycket lojal mot sin familj och sina vänner. Affenpinscher är en liten, uthållig och glad hund med stort kurage samtidigt som den är känslig och belevad. Den kan vara avvaktande mot främmande människor, men efter en stund kommer den oftast självmant fram och hälsar.

Pälsen är lättskött men behöver trimmas. Den sträva pälsen är ett av rasens utmärkande drag och kräver bara måttlig trimning. Efter lite övning kan de flesta ägare klara av trimningen själva, lämpligen några gånger om året. Hur en affenpinscher är trimmad är av mindre betydelse, men lite längre behåring på huvudet och halsen ger rasen det karaktäristiska utseendet.

Rasen fortfarande är ganska ovanlig i Sverige men har ännu inte några dokumenterade rasbundna sjukdomar.

Affenpinscher hölls ursprungligen som sällskapshund i ett område i Sydtyskland. Rasens anfäder finns avbildade på träsnitt gjorda av konstnären Albrecht Dürer (1471–1528). Rasen utvecklades ur den strävhåriga pinschen och registrerades första gången i Tyskland år 1879. Vid sekelskiftet år 1900 var denna dvärghund mycket populär. Det aplika uttrycket förstärktes av den sträva hårkransen runt huvudet.

1986 importerades några affenpinscher från Tyskland och först då kom rasen till Sverige för att stanna.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: