Affenpinscher

Liten, bedårande och lojal

Affenpinscher är en sällskapshund och som sådan lite av en allrounder. Den tycker om promenader men framför allt tycker den om att få vara med. Önskar man aktivera sig och sin hund under mer etablerade former lämpar sig rasen för hundsporterna agility, spår och sök i olika former, till exempel kantarellsök. En affenpinscher är ofta road av allehanda roliga övningar, som till exempel rallylydnad.

Affenpinscher har fått sitt namn av sitt ovanliga ansikte och sin uppsyn. Stora, mörka ögon, utskjutande underkäke samt ett kindskägg som står ut från ansiktet – allt bidrar till det aplika uttrycket. Affenpinscher är en unik liten dvärghund. Mankhöjd är 25–30 cm och vikt varierar mellan 4–6 kg. Kroppslängden bör vara ungefär lika med mankhöjden, vilket ger rasen ett kompakt och kvadratiskt intryck. Färgen är svart.

Karaktären hos rasen är en blandning av mjuk tillgivenhet och vaksamhet. Temperamentet beskrivs ofta som lite förnämt skurkaktigt. En affenpinscher tar sig själv på stort allvar, vilket tillsammans med dess intelligens och vilja att vara till lags gör den lättlärd. Den är mycket lojal mot sin familj och sina vänner. Affenpinscher är en liten, uthållig och glad hund med stort kurage och den är samtidigt både känslig och belevad. Den kan vara avvaktande mot främmande människor, vilket ska respekteras. Efter en stund kommer den oftast självmant fram och hälsar.

Pälsen är lättskött. Den sträva pälsen är ett av rasens utmärkande drag och kräver bara måttlig trimning. Efter lite övning kan de flesta ägare klara av trimningen själva, lämpligen några gånger om året. Hur en affenpinscher är trimmad är av mindre betydelse, men lite längre behåring på huvudet och halsen ger rasen det karaktäristiska utseendet.

Eftersom rasen är så fåtalig är det inte helt klarlagt vad som kan vara rasbundna hälsostörningar.

Affenpinscher hölls ursprungligen som sällskapshund i ett område i Sydtyskland. Rasens anfäder finns avbildade på träsnitt gjorda av konstnären Albrecht Dürer (1471–1528). Rasen registrerades första gången i Tyskland år 1879. Denna vid föregående sekelskifte mycket populära dvärghund utvecklades ur den strävhåriga pinschern. Det aplika uttrycket förstärktes av den sträva hårkransen runt huvudet. 1986 importerades några affenpinscher från Tyskland och först då kom rasen till Sverige för att stanna.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: