Akita

Pampig, tillgiven och gillar sin familj

I dag används rasen mest till sällskap. Det är en ganska populär utställningshund, och den används som eftersökshund med framgång. Den älskar att använda näsan och tar både markspår och luftspår. En akita trivs lika bra med att arbeta som att ta det lugnt en morgon. Olika aktiveringar som till exempel spår, sök, promenader med klövjeväska, agility och lydnadsträning är uppskattade. Bra på mycket, men ingen utpräglad specialist på något. Njuter av att vara med sin flock.

Akita ska vara storväxt, kraftigt byggd och välbalanserad med mycket kroppsmassa. Könsprägeln ska vara tydligt framträdande. Rasen ska vara mycket ståtlig, med anspråkslös värdighet och robust kroppsbyggnad. Rörelserna ska vara spänstiga och kraftfulla. Godkända färger är röd fawn, sesam (röd fawn med svarta hårspetsar), brindle (tigrerad) eller vit. Nämnda färger utom vit ska ha "urajiro", det vill säga vitaktig päls på nos, bröst och mage, på svansens undersida och på benens insidor. Mankhöjd för hanar är 67 cm och för tikar 61 cm.

Rasen är en självsäker och ofta dominant hund som kräver en del hundkunskap och tålamod. Den är normalt en tyst, lugn, oberörd och värdig hund men kan trots detta snabbt växla från vila till aktivitet, för att lika snabbt koppla om till vila igen. Akita är lojal och tillgiven sin familj och skyddar denna till varje pris. Den tycker inte om att vara socialt isolerad från sin familj utan vill helst vara i händelsernas centrum, och flyttar sig gärna för att kunna hålla ögonen på sin ägare. Den är en stolt och värdig hund med stark integritet.

Pälsen har två lager: grova, raka täckhår och mjuk tät underull. Pälsen på manken, baksidan av låren och svansen är längre än på resten av kroppen. Normalt fäller hunden det mesta av sin päls (mest underull) två gånger om året och måste då kammas ordentligt. I övrigt krävs ingen speciell pälsvård.

Akita betraktas ofta som en sund ras, vilket bekräftas av försäkringsbolagens statistik. En del individer har visat sig vara känsliga för sänkningar eller överreaktioner av immunförsvaret. Det behöver i sig inte besvära hunden, men störs immunförsvaret kan det utlösa sjukdomar vars symptom är någon form av hud- eller ögonproblem. Enstaka fall av höftledsdysplasi (HD) och katarakt (ögonsjukdom) förekommer.

Dagens akita är resultatet av ett stort restaureringsarbete som japanerna har lagt ned på rasen de senaste årtiondena. Typ, färg och temperament har renodlats tillbaka till den ursprungliga japanska jakthunden som funnits i hundratals år i norra Japan. Allt för att återskapa "original-akitan”, matagi inu. Detta har resulterat i att den japanska akitan numera skiljer sig avsevärt från efterkrigstidens variant genom en lättare och torrare kropp, röd, vit, tigrerad eller sesamfärgad päls och ett starkt orientaliskt utseende.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: