Akita

Pampig, tillgiven och gillar sin familj

I dag är akitan mest familje- och sällskapshund. Det är en populär utställningshund, och visar även framgång som eftersökshund. Rasen gillar att använda sitt luktsinne och tar både markspår och luftburet spår. Olika aktiveringar som till exempel spår, sök, promenader med klövjeväska, agility och lydnadsträning är uppskattade.

Rasen är bra på mycket, men ingen utpräglad specialist på något. En akita njuter av att vara med sin flock och trivs ofta lika bra med att arbeta som att ta det lugnt. 

Akita ska vara storväxt, kraftigt byggd och välbalanserad med mycket kroppsmassa. Det ska vara tydligt om det är en tik eller hane (sk framtädande könsprägel). Rasen ska vara mycket ståtlig, med värdighet och robust kroppsbyggnad. Rörelserna ska vara spänstiga och kraftfulla.

Godkända färger är röd fawn, sesam (röd fawn med svarta hårspetsar), brindle (tigrerad) eller vit. Nämnda färger utom vit ska ha "urajiro", det vill säga vitaktig päls på nos, bröst och mage, på svansens undersida och på benens insidor. Mankhöjd för hanar är 67 cm och för tikar 61 cm.

En akita är en självsäker och ofta dominant hund som kräver en del hundkunskap och tålamod. Den är normalt tyst, lugn, oberörd och värdig men kan snabbt växla från vila till aktivitet, för att lika snabbt koppla om till vila igen.

Akita är lojal och tillgiven sin familj och skyddar denna till varje pris. Den tycker inte om att vara socialt isolerad från sin familj utan vill helst vara i händelsernas centrum, och flyttar sig gärna för att kunna hålla ögonen på sin ägare. Den är en stolt och pampig hund med stark integritet.

Pälsen har två lager: grova, raka täckhår och mjuk tät underull. Pälsen på manken, baksidan av låren och svansen är längre än på resten av kroppen. Normalt fäller en akita det mesta av sin päls (mest underull) två gånger om året och måste då kammas ordentligt. I övrigt badas hunden vid behov. 

Akita betraktas ofta som en sund hundras. En del individer har visat sig vara känsliga för olika reaktioner av immunförsvaret. Det behöver i sig inte besvära hunden, men störs immunförsvaret kan det utlösa sjukdomar vars symptom är någon form av hud- eller ögonproblem. Enstaka fall av höftledsdysplasi, HD, och katarakt (ögonsjukdom) förekommer.

Dagens akita är resultatet av ett stort restaureringsarbete som japanerna har arbetat med de senaste årtiondena. Hundtyp, färg och temperament har renodlats tillbaka till den ursprungliga japanska jakthunden som funnits i hundratals år i norra Japan. Allt för att återskapa "original-akitan”, matagi inu. Detta har resulterat i att den japanska akitan numera skiljer sig avsevärt från efterkrigstidens variant bland annat genom en lättare och torrare kropp samt ett starkt orientaliskt utseende.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: