Australian stumpy tail cattle dog

Krävande energisk vallhund med kapacitet

Australian stumpy tail cattle dog är en arbetande ras, framtagen för vallning och vakt. Rasen trivs bäst att dagligen få arbeta samt träna.

Mankhöjd för hanar är 46–51 cm och tikar 43–48 cm. Den är medelstor, kraftig, kompakt, robust och smidig med kraftfullt huvud. Pälsen är kort men dubbel med mycket och tjock underull. Färgen är blå med eller utan svarta fläckar eller rödspräcklig med eller utan röda fläckar. Rasen har medfödd stubbsvans, varför svansen alltid är kort.

Australian stumpy tail cattle dog är alltid alert, vaksam, modig med vaktinstikt. Den är energiskt och lättlärd med extremt snabb uppfattningsförmåga och trivs bäst hos en aktiv familj. Rasen är ofta reserverad mot främlingar.

Pälsen är mycket lättskött och kräver ingen överdriven vård utöver borstning och rengöring vid behov och vid fällning.

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Rasen har funnits länge i sitt hemland och har arbetat som kofösare sedan tidigt 1800-tal. Boskapsskötarna behövde hundar som kunde hantera de vilda eller halvvilda boskapshjordarna. Man fick fram hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst. De var så kallade heelers, som vallade genom att bita boskapen i bakbenen.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: