Barbet

Social, lockigt charmig träningskompis

Ursprungligen användes rasen till fågeljakt, både som stötande i tät vass och som apportör. Det är en samarbetsvillig, arbetande ras som går att ha till jakt och till det flesta hundsporter.

Mankhöjd för hanar är 58–65 cm och tikar 53–61 cm. En medelstor hund med normala proportioner. Den karaktäristiska tjocka, ulliga pälsen skyddar mot kyla och fukt. På hakan bildar pälsen skägg. Den är enfärgat svart, grå, leverbrun, fawn, sandfärgad, vit eller vit med mer eller mindre fläckighet. Alla nyanser av fawn och sandfärgat är godkända enligt rasstandarden men nyansen ska helst vara enhetlig på hela kroppen.

Rasen ska vara balanserad. Den är mycket fäst vid sin familj, mycket sällskaplig och anpassningsbar, vilket gör den till en lugn och trygg hund i nya miljöer.

Rasen kräver regelbunden borstning. Eftersom den inte fäller, måste de döda håren borstas ur. Periodvis tovar pälsen extra mycket, till exempel vid byte från valp- och unghundspäls och när pälsen blir lång. Det finns olika typer av pälsstruktur; vågig/storlockig och krullig. Pälsen behöver klippas en till två gånger om året.

Avelsrådet rekommenderar röntgen av höfter och armbågar (HD och ED) efter ett års ålder samt ögonundersökning.

Barbet är en mycket gammal ras som var vanligt förekommande i Frankrike. Den finns beskriven i litteratur från 1500-talet och framåt. Ursprungligen användes rasen till fågeljakt och då inte enbart som apportör. Den var inte rädd för kyla, utan arbetade i vatten oavsett väderlek och årstid. Den sökte och stötte upp vilt, vilket gömde sig i vattenvegetationen och apporterade det skjutna bytet till sin förare. Rasen användes även som apporterande hund av den franska flottan. Namnet barbet kommer från det franska ordet barbe (skägg).

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: