Entlebucher sennenhund

Pigg, lojal och entusiastisk träningskompis

Entlebucher sennenhund är en boskapsdrivande vakt- och vallhund och behöver motion därefter. Den behöver också arbeta med hjärnan med olika aktiviteter, alla typer av nosarbete är bra; tävlingslydnad och agility uppskattas också. En entlebucher sennenhund kräver mycket sysselsättning. Om den får det, blir den en bra sällskapshund och man slipper allt okynnesskällande.

Rasen är muskulös, snabb och smidig. Mankhöjden för hanar är 44–50 cm och för tikar 42–48 cm. Täckhåret är kort, tätt åtliggande, hårt och glänsande. Pälsen är trefärgad med svart grundfärg, gul till rostbrun tanteckning och vita tecken.

En entlebucher sennenhund är en liten och mycket livlig skällande vallhund, som är alert och trevlig för sin familj, men oftast mycket reserverad för främmande människor. Rasen är extremt trogen sin ägare och väntar gärna vid din sida bara för att få vara med dig. Att vara i hundgård eller bli lämnad ensam är inget liv för en entlebucher sennenhund. Rasen behöver mycket miljöträning och social träning. Den är lättlärd och behöver aktiveras ordentligt för att fungera bra.

Pälsen är enkel att sköta. Vanligast fäller hunden två gånger per år.

De allvarligaste rassjukdomarna är ögonsjukdomen progressiv retinal atrofi (PRA; slutar med blindhet) samt ektopisk uretär (urinledaren från njuren mynnar inte på normalt sätt i urinblåsan). Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Rasen är minst bland de fyra schweiziska sennenhundarna (appenzeller sennenhund, berner sennenhund, entlebucher sennenhund, grosser schweizer sennenhund). Den härstammar från dalen Entlebuch. Den första rasbeskrivningen kom 1889 med namnet "Entlibucherhund", men ännu lång tid därefter skilde man överhuvudtaget inte på appenzeller och entlebucher sennenhund. En entlebucher sennenhund skulle på dagen driva och vakta boskapen och vakta sin ägare på natten. Det viktigaste var att hundarna själva kunde förtjäna sitt levebröd. Den första rasstandarden fastställdes 1927.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: