Maremmano abruzzese

Omutlig, krävande bjässe till vakthund

Hundens huvudsakliga funktion är att vakta och försvara hjord och egendom i allmänhet.

En maremmano abruzzese är en stor hund, kraftigt byggd med ett rustikt utseende samt med majestätiska och distinkta rörelser. Intrycket är en tung, muskulös hund, där kroppen ska vara något längre än mankhöjden. Den är harmoniskt byggd i förhållande till tyngd och storlek. Pälsen är mycket riklig med tämligen grov struktur. Färgen är vitaktig. Mankhöjd för hanar är 67-73,5 cm och tikar 62-70 cm. Vikt för hanar är 40-52 kg och tikar 35-45 kg.

Rasen är egensinnig, modig, uthållig och mycket vaktig. I dagens moderna tättbefolkade samhälle är det av största vikt att man vet bakgrunden till den här rasen. Vet man bara och förstår att följa vissa regler är rasen en underbar familjehund och trogen gårdsväktare. När man talar om rasens skärpa mot främlingar så är det inte fråga om en vilt anfallande best, utan om en hund som omutligt varnar och vaktar. Men alla nya bekanta ska introduceras och för varje gång hunden träffar dem, accepteras de en liten bit i taget, det här gäller även barnens vänner.

Pälsen är riklig och grov. Det här är en hund som alltid vistats utomhus och därför måste pälsen vara både tjock och vädertålig. Borstning varje vecka med en kraftig borste är oftast tillräckligt för att hålla pälsen i trim. Den tjocka underpälsen fälls en till två gånger om året. Pälsen är i stort sett självrengörande vid borstning, även om den är riktigt lerig blir pälsen lätt vit igen.

Rasen har inga kända rastypiska sjukdomar men höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Maremmano abruzzese är en mycket gammal italiensk fårvaktarras. Rasen härstammar från herdehundar från Abruzzo, där hundarna fortfarande används inom fårskötseln, och från herdehundar som tidigare fanns i Maremmaområdet, en del av Toscana och Latium. Med förflyttningar av fårhjordar från en region till en annan började en naturlig korsning ske mellan nämnda regionernas herdehundar, i synnerhet efter 1860-talet.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: