Pumi

Pigg, lättlärd och kvick med stor vilja att arbeta

Rasen är livlig, intelligent, aktiv och har en enorm kapacitet. Här ryms både ett spralligt temperament och en stor arbetsvilja. Pumi är en bra vallhund och driver sin flock med stort engagemang och mod. Dess kvicka sätt och dess lättlärdhet gör den till en utmärkt tävlings- och träningskamrat till hundsporter som lydnad, agility, flyball, bruks, med mera. Den är villig att lära sig allt och det är bara förarens egen fantasi som sätter gränser.

Pumi är en medelstor hund. Mankhöjd för hanar är 41–47 cm och för tikar 38–44 cm. Vikt för hanar är 10–15 kg och för tikar 8–13 kg. De glada, livliga öronen och det koalaliknande ansiktet ger rasen dess särpräglade utseende. Pälsfärgen måste alltid vara tydligt enfärgad; grå i olika nyanser, svart, fawn (fakó) eller vit. En liten vit bröstfläck och/eller en vit strimma på tårna är inte fel.

En pumi älskar att vara nära sin familj, som den också ser som sin flock. Det är en glad, orädd och spontan hund. Rasen är mycket lättlärd, lyhörd och snabb i sin uppfattning och sitt utförande och inte minst i sina rörelser. Inomhus är den lugn. Eftersom pumi är snabb i sin uppfattning är det lätt att lära den det man önskar, om man bara informerar den rätt. Dess ursprung som skällande vallhund kan göra sig påmind än i dag i arbete och lek. En pumi kan vara något reserverad mot främlingar och kan ha en del vaktinstinkt.

Pälsen är vågig eller lockig och ska vara i snitt 4-7 cm lång och bilda mindre eller större testar. Den fäller normalt inte, men måste kammas och klippas med jämna mellanrum. Pälsen är självrengörande men den behöver badas när den är smutsig.

Pumi är i allmänhet en frisk och sund hundras. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Med ett förflutet som herdehund i Ungern är pumi en glad, intelligent och lättlärd hund, med vallhundens känsliga sinnelag och ett visst mått av terrierns skärpa. Rasen är ett resultat av flera hundra års korsningsavel med puli och flera tyska och franska hundar av vall- och terriertyp. Pumi skildes från puli och fick sin egna stambok i början av 1900-talet.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: