Wachtelhund
Vänlig, mångsidig och arbetsvillig jakthund
Wachtelhund är en utpräglad jakthund, främst använd vid skogsjakt som kortdrivare på klövvilt och vildsvin med drevtider på 5–30 min. Den ska ha en stark vilja att finna vilt och driva spårsäkert med drevskall. Rasen ska vara apporteringsvillig och ha stor vattenpassion. Vid behov ska rasen uppvisa vilt- och rovdjursskärpa. Den utbildade hunden används också vid eftersök på skadat vilt samt som apportör vid fågeljakt.
Rasen är en medelstor, rektangulär hund med kraftig benstomme och ädelt huvud. Mankhöjd för hanar är 48–54 cm och tikar 45–52 cm. Vikt är 18–25 kg. Pälsen ska ha kraftigt, tätt åtliggande täckhår och tät underull. Täckhåret är vanligen vågigt, men kan också vara lockigt eller slätt. Pälsen ska inte vara alltför lång, inte heller tunn eller silkesaktig. De vanligaste färgvarianterna är enfärgat brun och brunskimmel, men även brunskäck, enfärgat röd, rödskimmel och rödskäck förekommer. De bruna varianterna kan ha röda tantecken.
Wachtelhund är en utpräglad jakthund med ett stabilt psyke, den ska vara frimodig och utan aggressivitet. I hemmet ska den vara lugn och trygg, öppen och vänlig mot människor. I skogen ska den arbeta energiskt och uthålligt med stor jaktlust, samt visa skärpa mot rovvilt och skadat vilt. Rasen är lättlärd och samarbetsvillig men har mycket egen vilja. Hunden kräver en fast hand och en hundvan ägare för att komma bäst till sin rätt.
Rasen kräver endast normal pälsvård. Ingen trimning men pälsen mellan tårna behöver ibland klippas.
Hälsoprogram finns för höftleder (HD), armbågsleder (ED) och ögon. Rasen har i dag inga större problem avseende detta. Problem finns i rasen med en ökande grad av öroninflammationer och allergier. Här arbetar rasklubben intensivt med att vända trenden.
Från den jaktliga litteraturen vet man att det sedan århundraden tillbaka har funnits jakthundar som liknar dagens wachtelhund och som använts för att stöta upp vilt. Rasens hemland är Tyskland och rasen har stambokförts sedan början av 1900-talet. Den har funnits i Sverige sedan 1940-talet.
Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.