Welshterrier

Pigg, nyfiken, vänlig med attityd

Welsh terriern används i dag mest som en sällskapshund. Men det finns några hundar som används i jakt, i första hand som grythundar, men även på småvilt. Rasen används även till hundsporterna; utställning, agility och lydnad.

Det är en kraftfull, kompakt och stor hund i ett litet format. Det är en kvadratiskt byggd hund. Mankhöjd maximalt 39 cm och vikt ligger oftast på 9–9,5 kg. Färgen är svart med rödgul tanteckning, men även svartgrå rödmelerad med rödgul tanteckning förekommer.

Welshterriern har en glad, livlig läggning och är sällan blyg till sin natur. Men inte att förglömma att den är en tuff och självständig hund som kräver en fast hand. De tidigaste welsh terrierna i Sverige var knappt hanterbara. Från 1950-talet och framåt, har uppfödarna arbetat mycket målmedvetet och detta har lett till ett bättre och mycket stabilare temperament. Rasklubben vill öka antalet MH-beskrivna (mentalbeskrivning hund) individer, för att få information om rasens mentalitet.

Rasen är strävhårig, och ska därför trimmas cirka 4 gånger per år. Där emellan kammar man hunden cirka 1 gång i veckan. När den trimmas regelbundet fäller den inte.

Inga äldre studier av rasens hälsoläge är kända. Rasklubben började att kartlägga rasen 1992 genom att skicka ut hälsoenkäter gällande både valpar och vuxna hundar. Genom utskick av hälsoenkäter har vi i dag en uppfattning om hur det ser ut i vår ras. Det har visat sig att rasen har ett gott hälsoläge. Klåda/allergi förekommer, vilket också har ökat. Epilepsi kan förekomma.

Welshterrier har sin bakgrund i den gamla terrierrasen old english black-and-tan terrier och förekom redan under 1700-talet hos de främsta foxhoundkennlarna i Wales. Den lilla svart-röda terriern var känd som anspråkslös, robust och härdig vilket gjorde att den även användes till jakt på småvilt i gruvdistrikten. Welshterrierns svarta och mörkröda pälsfärg höll emot sotsmutsen, den mycket tjocka, sträva skyddande pälsen gjorde att hundarna sällan skadades och det lilla formatet gjorde den liten i maten.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: