Yorkshireterrier
Livlig, nyfiken och med päls som imponerar
Yorkshireterrier används framförallt som sällskapshund. Den deltar gärna på lydnadsplanen, i utställningsringen, i agility och på senare tid är även några individer viltspårmeriterade. Den långa vackra pälsen kräver mycket tid och omsorg.
Enligt rasstandarden finns ingen nedre viktangivelse men maxvikten är angiven till 3,2 kg. I praktiken väger många individer mer. Ingen mankhöjd finns i rasstandarden, men de flesta är mellan 20–25 cm. Det föds ofta både små och stora valpar i samma kull. Pälsen är lång och färgen är mörkt stålblå (inte silverblå).
Yorkshireterriern är en pigg, alert och orädd hund. Den är nyfiken till sin natur och vill gärna hänga med på det mesta. Men som alla hundar behöver den aktiveras och uppfostran för att må bra.
Eftersom en yorkshireterrier har lång päls kräver den en genomborstning minst varannan dag. Ett bad varannan till var tredje vecka, oftare vid behov och om hunden har lång päls. Många klipper hundens päls kort. Det bör inte göras om den ska på utställning.
I rasen förekommer problem med luftvägar och knäskålar (patella luxation). Man måste vara observant på tänderna. Dels är det vanligt att valpar inte tappar alla sina mjölktänder utan man måste gå till en veterinär för att dra ut dessa. Dels får rasen lätt tandsten varför noggrann skötsel och tillsyn av tänderna är viktigt. Rasen kan ofta bli relativt gammal, 12–15 år är inte ovanligt.
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, gällande bett, överdriven dvärgväxt och pälsmängd.
Rasen skapades med början under 1850-talet i Yorkshires ulldistrikt. Vävare och ullfabriksarbetare tog som hobby, och med all säkerhet som extrainkomst, att föda upp mycket små, mjukhåriga terrier, som blev populära sällskapshundar hos besuttna damer. Den härstammar troligen från gamla engelska black-and-tan terriern, malteser, dandie dinmont terrier och skyeterrier.
Yorkshireterrier erkändes som hundras 1886. Numera är den en populär utställnings- och sällskapshund världen över.
Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.